donderdag 15 maart om 19.30 u.
Koken voor beginners
Een eigenzinnig verslag.
Soep
Ui, prei, selder, wortel…, tomaat, pompoen…
experimenteer maar.
De groenten goed wassen en in stukken snijden.
Julienne soep
: groenten in zeer fijne sliertjes (5 cm lang) gaan we niet mixen
Doorgestoken soep = gemixt
: groenten mogen grover gesneden
worden
De groenten vooraf glazig laten worden in wat boter
geeft een goeie smaak
Opletten dat ze niet kunnen verbranden
Smaak : doe er per halve liter een bouillonblokje bij =
laat dat meekoken
Is de soep te dik, of heb je teveel, vries ze in.
Wil je ze dikker, kook dan een in stuk gesneden
aardappel mee
Puré
Aardappelen koken (eventueel met wat zout). Afgieten.
Fijnstampen met stamper of vork. Doe er een klompje echte boter onder.
Klop in een afzonderlijk kommetje een ei (afhankelijk v
hoeveelheid) + wat melk los
Meng wat melk onder de pure; dan het ei : roer er dat
snel onder (mag niet stollen)
Is de pure nog te stijf, doe er verder melk bij.
Op smaak brengen met zout, peper, muskaatnoot.
Experimenteer eens met wat oxo bij te voegen
Je kan ook puré maken van spinazie, worteltjes,
bladkoop, spruitjes, prei. …
Want er zijn er die groenten lusten als ze niet meer
herkennen.
Hesprolletjes met witloof in kaassaus
Witloof schoon maken : onderaan het bittere hart wat
uithalen, eventueel in 2 snijden
Wassen. (Rauw witloof : snijden, dan wassen = niet
bruin uitslaan)
Leg het in kokend water met wat zout in, tot het gaar
is (niet té) : dan goed uitlekken
Kaassaus voor 4 personen : 100 gram boter en 100 gram
keukenbloem(geen zelfrijzende)
Smelt de boter. Al roerend onder de hete boter beetje
bij beetje de bloem roeren.
Goed roeren op een goed warm vuur tot je een glad papje
hebt (mag niet bruin worden)
Dan beetje bij beetje kookvocht en melk bijvoegen tot
je een goeie structuur krijgt.
Kruiden volgens smaak. Zeker muskaatnoot gebruiken.
Dan roer je er een flinke portie gemalen emmentalerkaas
onder.
Gebruik hiervoor geen gruyère, want die geeft slierten.
Omwikkel elk witlooftoefje met een snede kwaliteitsham.
Leg dat in een met boter ingestreken vuurvaste kom.
(vb pyrex)
Overgieten met de kaassaus.
Nog wat kaas op strooien. (of paneermeel en klontje boter)
Zet 10 à 20 minuten in de oven (tot het pruttelt en de
kaas een kleurtje krijgt).
Alternatief : Pakjessaus kan ook, maar zorg echt dat je
goeie hesp hebt.
De vierkante sneetjes smeltkaas emmentaler van Aldi
lossen ook goed op
Pannenkoeken met ijs
200 gr zelfrijzende bloem + 30 gr fijne suiker + pakje
vanillesuiker (+pakje bakpoeder)
Door de zeef doen (geen klontjes) en in een grote kom
door elkaar roeren.
Doe er ook een klein snuifje zout onder
In een afzonderlijk kommetje 4 volledige eieren
losklutsen
Maak een kuiltje in het bloemmengsel.
Roer er de losgeklopte eieren en een halve liter
(volle) melk onder.
Tot je een mooi glad papje krijgt.
Dit deeg moet niet rijzen of rusten.
Boter een pan in (vb met olie en borsteltje) en bak op
goed warm vuur
Is één kant ‘opgedroogd’, doe er dan de (plastiek of
hout) spatel onder. Omdraaien is dan kinderspel.
Warm opdienen met een bolletje ijs of suiker.
Wanneer is een kom geschikt voor inductie kookplaat?
Als je op de onderkant van de kom een magneet kan
kleven…
Je ziet het
KWB Kooklessen, daar leer je wat.
Kom je niet, dan heb je wat gemist, zoveel is zeker.
De les begint stipt op tijd, zodat het niet te laat
wordt.
Veel beter dan op restaurant gaan eten : we eten immers
alles op.
Jij komt toch ook volgende keer.
wd
Meester Florent Goossens was jarenlang ‘schrijver’ of secretaris van KWB-ACW. In een doos op de zolder van Meester Goossens vonden de
kinderen een aantal documenten die zeker de moeite waard zijn om gedurende
een aantal maanden aan jullie voor te stellen. Deze uitnodiging kreeg het
bestuur in 1935
!
Verslag wijk meestersvergadering van vrijdag 3 februari 2012 ‘De
eerste sneeuw’
zingt Jan De Wilde en op de eerste vrijdag van februari vielen er
sneeuwvlokken en ze zorgden voor een mooi wit tapijt.21 wijkmeesters
trotseerden die barre weersomstandigheden.
Jan liet na de verwelkoming het woord aan Joris voor een bezinning. Joris
las een tekst voor, ‘Als ik God was!’. We zien nogal gemakkelijk wat er
allemaal verkeerd loopt in de maatschappij en we zijn er als de kippen bij
om onze kritiek (lees mening) te laten horen. Maar wat is onze bijdrage om
de wereld fijnmenselijker te maken. De stem, de handen en voeten van God
zijn is meer dan een oproep om er met zijn allen een toffe en leefbare
samenleving van te maken.
Hugo herinnerde ons aan de voorbije activiteiten.
Het bijwonen van een opname van de ‘Laatste show’
was een tof initiatief en voor herhaling vatbaar. Er waren nog wat plaatsen
vrij maar het vroege vertrekuur was niet voor iedereen haalbaar.
Kookavond met een Antwerps menu:
goede opkomst, lekker eten en toffe sfeer
Avond gezelschapspelen:
de jonge mannen hebben zich fantastisch geamuseerd.
De
avonden met allerlei tips voor begeleiders
van jongeren die hun rijbewijs willen behalen werden wegens te weinig
interesse afgeschaft. De wijkmeesters kwamen overeen om volgend werkjaar
voor alle chauffeurs een soort opfrisavond te organiseren over de wegcode en
met vooral aandacht voor de nieuwe verkeersregels en –tekens.
Kookles
voor beginners: twee beginnende chef-koks kwamen opdagen om
witloofrolletjes te leren klaarmaken.
Jos gaf verslag van de ‘werkgroep
lokaal’ met als voornaamste punt het vernieuwen van de toog, de koelkast
en de opbergruimte voor de glazen in de werkman.
Jos vertelde eveneens dat de ‘beheerraad
van de parochielokalen’ plannen heeft voor de vernieuwing van de brander
van de verwarming in de Kerkeboomgaard en dat er aparte tellers worden
geïnstalleerd voor de verschillende lokalen. Bovendien worden de dakgoten
van ’t Vijverdal en van de werkman met plastiek bekleed.
Onder de pauze dronken we een pintje op Jill, het kleinkind van Ludwig Dours.
Hugo gaf een rondje op zijn 50ste verjaardag en Norbert gaf een
pintje op de overwinning van Jo met zijn vrijwilliger Marc in de wedstrijd
‘schatten van doeners’ georganiseerd door Kerk en Leven.
Na
de pauze kwamen drie KWB’ers als knipselgasten een artikel uit de krant
bespreken.
Deze rustige wijkmeestersvergadering werd door Jan afgesloten.
Norbert
KWB BEZOEKT DE
ANTWERPSE HAVEN EN EHT MAS OP ZATERDAG 14 APRIL
Wat kunnen jullie
van deze mooie dag allemaal verwachten?
·
We vertrekken
STIPT om
8u
aan ons KWB lokaal
de werkman.
·
9u30 : De autocar rijdt
met ons naar het hoofdgebouw Blok 9 - Noorderlaan 630 - 2030 Antwerpen voor
een bezoek aan de installaties van het rangeerstation. Ontvangst met koffie
en koeken. Korte video, bezoek aan de panoramische seinzaal met de
automatische triëerinstallatie op de terreinen van het rangeerstation.
Station Antwerpen-Noord
-
voor 1927 en lang
erna nog station Oorderen genoemd - is een groot vormingsstation in de haven
van Antwerpen op het grondgebied van het voormalige polderdorpje Oorderen.
Het is het grootste rangeerstation van de Benelux en het tweede grootste
rangeerstation in Europa. Er zijn acht bundels voor treinen en twee bundels
voor locomotieven. De wissels en railremmen worden automatisch gestuurd door
het computersysteem. Vanuit het seinhuis (blok 9) worden alle manoeuvres in
de bundels C1 en C2 gecoördineerd. Op 28 mei 2000 werden de
tractiewerkplaats en de stelplaats van Antwerpen-Dam verplaatst naar
Antwerpen-Noord. In 2004 werd een gedeelte van dit station omgebouwd tot het
station Antwerpen-Haven.
·
11u45 vertrek per
bus aan het hoofdgebouw blok 9 naar gaarkeuken 110. Havengastronomie
(zoals den echte dokwerker) met spek en eieren en drankje per persoon in
gaarkeuken 110.
Gaarkeuken 110
Dit is de laatste overblijvende gaarkeuken in de Antwerpse haven.
Gaarkeukens werden in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht om het lot
van de havenarbeiders te verbeteren: ze konden er zich verwarmen en moesten
hun schaftmaaltijd niet meer in open lucht nuttigen. In de gaarkeukens kon
je voor een zeer democratische prijs soep of een warme maaltijd eten. Bij
Florreke kunnen we nu nog havengastronomie proeven…
·
13u15:
vertrek in Gaarkeuken 110 voor begin van onze havenrondrit via Luithagen,
Berendrecht, Zandvliet, Noordlandbrug, Schelde-Rijnverbinding, terreinen
BASF tot aan het sluizenplein.
·
14u15 aankomst aan de Zandvliet- en Berendrechtsluis voor
bezoek omgeving en schutten van schepen.
·
De Berendrechtsluis is een sluis in het uiterste noorden van de haven van Antwerpen. Ze
vormt samen met de Zandvlietsluis een sluizencomplex tussen de Westerschelde
en het Kanaaldok B2. De Berendrechtsluis heeft een lengte van
15u30
(uur afhankelijk van de activiteit in en aan de sluizen, het weer, enz…)
Vertrek naar Lillo-Fort voor vrij bezoek aan het
polderdorp. Mogelijkheid tot het maken van een korte dijkwandeling, met
zicht op de linker Schelde oever, bezoek aan poldermuseum, korte wandeling
doorheen het dorp en omgeving of een lekker tasje koffie op een terrasje op
het dorpsplein of aan de jachthaven.
Lillo was een dorp aan de Schelde ten noorden van Antwerpen. Het is verdwenen
door de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Wat overblijft is de kleine
woonkern binnen het Fort Lillo. Deze maakt nu deel uit van het Antwerpse
district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Lillo ('Lindelo','Linlo', 'Lindlo')
zou zijn naam ontleend hebben aan de plaats waar de eerste hoeve gestaan
heeft, op een hoger gelegen grond, met name 'Lindelo ter hoeve' of afgekort
'Linlo' zoals het in 1210 werd geschreven en waarvan de huidige benaming is
afgeleid. Lindelo is een samenstelling van het Germaanse woord lindo, dat
lindeboom betekende, en lo, dat van het Germaanse *lauha 'bosje op hoge
zandgrond' afgeleid is. De inwoners van Lillo staan ook onder hun bijnaam
"krabbenvangers" of "krabbenkokers" bekend.
16u45
: Bezoek aan het Eilandje, tegenwoordig the place to be in Antwerpen. De
oude dokken werden omgebouwd tot mondaine jachthavens. De pakhuizen staan in
dienst van de horeca en niet te vergeten het
·
Nadien drinken we nog een goeie pint in de cafeetjes rond het
·
Rond 19u keren we terug naar Merchtem om tegen 20u in de Merchtemse
cafe’s nog een afsluitertje te drinken.
De prijs voor deze
uitstap bedraagt €30 (ontbijt en
dokwerkers lunch inbegrepen)
Er zijn maximum 50
plaatsen ter beschikking. Tijdig inschrijven is de boodschap
Dit kan door betaling via KWB-bankrekening
833-5347094-33 (met vermelding naam + uitstap Antwerpen) of
in de Werkman, bij Geert
Ringoot 0476/428.427 – Louis Thomas 0472/88.44. 85 of Hugo Willems
0477/63.34.97 . je kan altijd een berichtje sturen naar
Antwerpen@kwbmerchtem.be
Alleen nog duimen
voor een beetje mooi weer en, … vergeet uw goed humeur niet mee te brengen!
Tot een dagje in
de Antwerpse haven.
Eddy, Louis, Hugo
en Geert PAASZWEMMEN Op
dinsdag 10 april - in het
paasverlof - maken we er samen met het gezin een leuke van. We zullen rond 18.45 u.
aan het zwembad (Olympia) aankomen, waar golfslag, sauna, buitenzwembad,
glijbanen op ons staan te wachten. Tot dan …………….. Vasten
De
vasten is een uitgelezen tijd
Uitgelezen tijd
Uitgelezen tijd
Uitgelezen tijd
Carlos
Desoete,
Wist je dat!
·
Dat
voorzitter Jan en Chantal meer dan 25 ballonnen in een hartvorm hebben
opgeblazen, en dat onze voorzitter een rood kleurtje kreeg van al dat
blazen.
·
Om 19u
:stond de Cava klaar en de eerste geliefden kwamen binnen, mooi uitgedost.
We mochten 14 koppels
verwelkomen voor de film .
Zot van A
·
Sommige
hadden deze film al 7 keer gezien nietwaar Mark VDB en Lut, wat een verliefd
koppel ?
·
Een
bemerking ‘de stoelen zijn wat hard’, dus volgend jaar voorzien we
zeteltjes!
·
“Zot
van A.” is een film over mannen, vrouwen, vaders, moeders, zonen,
dochters en de liefde. Want liefde is overal en we willen het allemaal.
·
Maar liefde is als Sinterklaas. Je moet erin
geloven, anders wordt het niks!
·
Na de
film werd er nog wat nagepraat bij een goei pint. Iedereen keerde verliefd
naar huis en wat er dan gebeurde … ????
·
Het was
een gezellige avond.
Pokeren!
–
vrijdag 17 februari
Lange straat….korte
straat…
Bluffen
of strategie! …
Kennis of geluk?
Al
deze termen associëren we niet meteen met het gooien van en met teerlingen. En
toch… 15 KWB’ers waagden zich aan een avondje pokeren. Hierbij een paar
beschouwingen of zijn het observaties van een absolute leek!
Vooraf: Aan 2 tafels was het menens, de derde tafel vond zelf de spelregels
uit!
Bij tafel 1
werd er schijnbaar serieus en ernstig gepokerd door Joris, Koen, Ludwig;
Gunnar en Jeroen. De gezichten spraken boekdelen. Aan de trekken van deze 5
mannen kon je aflezen wie won en wie een tandje bij moest steken. Het
torentje met jetons bij Joris leek mij het hoogst!
Aan tafel 2
werd dikwijls heel luid gelachen door Dominiek, Marcel, Jim, Luc en Luc
en de reden daartoe was niet altijd
duidelijk. Maar aan deze tafel bleek bluffen kinderspel. Wie er won? Jim? of
was het de olijke Luc.
Bij tafel 3
rammelden en schudden Hedwig, Jo, Jean-Pol, Jos en Norbert zomaar ieder op
hun manier met het potteke met de teerlingen. De hoogste score won en dat
was Jos op de voet gevolgd door Jean-Pol.
Gezellige, leuke avond in tof gezelschap en we hebben veel plezier gehad.
Wist
je?!
Ø
Dat KWB’er Willy verbeyst
dolgelukkig is met zijn eerste kleinkind. De fiere grootvader liet zich
gewillig fotograferen met zijn kleinzoon Egon.
Ø
Dat Jean-Pol en Marcel
het KWB-lokaal een nieuwe opsmukbeurt geven. De muren worden netjes
geverfd en het ziet er mooi uit. Merci mannen.
Ø
Dat de JKWB’ers
zelf bier hebben gebrouwen en dat het vaatje bier in het lokaal
staat te gisten. Zou het drinkbaar zijn? en wanneer wordt er geproefd.
Ø
Dat de ‘plaspotten’ aan
het lokaal het hard te verduren krijgen. Chips, zand, bladeren,
sigarettenpeukjes, zelfs papieren zakdoekjes worden erin gegooid. Spijtig
want de mengeling van urine en dat ingooigedoe oogt niet mooi, stinkt zelfs
en alles verstopt op de koop toe. Spijtig!!!
Ø
Dat we ondertussen in de
veertigdagentijd gestapt zijn. Na carnaval en Aswoensdag begint inderdaad de
vasten. Voor sommige KWB’ers betekent dit de jaarlijkse ‘antibier periode’.
Het verbruik van ‘spa’ neemt toe! Veel moed mannen.
Ø
Dat veel jonge mannen de
weg naar JKWB gevonden hebben. Oud scouts, KSJ’ers, mannen van de jeugdclub
ontmoeten elkaar in het KWB-lokaal. Joris spreekt deze jonge mannen aan en
brengt ze samen. Fantastisch dat ze zich maar goed voelen in het lokaal en
deugd hebben aan de activiteiten.
Ø
De Grom in samenwerking met Welkom aan onze nieuwe
leden
26ste
Kaartkampioenschap ‘Wiezen’
Veertig kaarters, de opkomst was misschien iets
minder dan
gewoonlijk maar we mogen terugblikken op een
toffe en gezellige
kaartavond.
Vrijdag 10 februari: de wegen lagen er wit
besneeuwd bij en het was ijzig koud.
Wellicht hebben deze weersomstandigheden een paar
kaartspelers afgeschrikt.
Of waren de kaarters afgedwaald naar de
kerkvijver om te schaatsen?
Of waren ze gebleven voor de
after-schaats party.
Zelfs Aloïs, iemand waarop we normaal mogen
rekenen voor de opkuis gaf verstek.
Francis moest zelfs twee maal aan de bel trekken
om ieders aandacht te krijgen.
Dank zij een fantastische eindsprint werd Francis
Vrijdag de winnaar van de avond met 93 punten.
De mannen van de keuken zorgden voor lekkere
pannenkoeken!
Dankjewel aan de helpers, de doeners en al wie
mee zorgde voor de goede ambiance.
De pralines werden verloot en het was weer niks
voor de reporter van de Kleine Raak.
We hebben plezier gemaakt aan onze kaarttafel en
echt waar, daarvoor doen we het maar eerlijk is eerlijk
‘winnen is plezanter dan
verliezen’.
De finale komt in zicht en er zijn nog vele
kanshebbers om dit kampioenschap te winnen. Trainen is de boodschap en
natuurlijk duimen op de goede
kaarten.
En het wordt spannend…..
Volgende kaartavond vrijdag 9 maart 2012.
Finaleavond op 20 april 2012
Kookavond woensdag 21 maart 2012
“Limburgse streekgerechten”
19 u. Kerkeboomgaard
Op
het menu
Groenkool met spekjes
Limburgse Rijstpap, (met lichtbruine suiker, in Limburg beter bekend als ‘potsuiker’).
|
|